Au efect revigorant. Stimulează digestia şi previn constipaţiile. Reduc nivelul grăsimilor în sînge. Contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale. Acestea sînt virtuţile terapeutice ale prunelor.
Au efect revigorant. Stimulează digestia şi previn constipaţiile. Reduc nivelul grăsimilor în sînge. Contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale. Acestea sînt virtuţile terapeutice ale prunelor.
Prunele sînt printre cele mai bune surse vegetale de fier. 100 g prune conţin 2 mg fier, de aceea nutriţioniştii le recomandă în prevenirea anemiei feriprive. Prunele sînt apreciate pentru conţinutul de potasiu, calciu, seleniu, vitaminele A, B, C, fibre alimentare. 100 g prune furnizează 330 mg potasiu, care contribuie la menţinerea echilibrului apei în organism şi la normalizarea activităţii cardiace. "Hipertensivii trebuie să mănînce multe alimente bogate în potasiu, aşa cum sînt prunele. Datorită potasiului, aceste fructe menţin o presiune constantă a sîngelui, prevenind oscilaţiile tensiunii arteriale. De sezonul prunelor e bine să profite şi vîrstnicii. O dată cu înaintarea în vîrstă, organismul pierde capacitatea de a se proteja de radicalii liberi, care sînt la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative. Prunele sînt o sursă excelentă de vitamine şi minerale care luptă cu aceşti radicali liberi‘‘, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În caz de hiperaciditate sau constipaţie, nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm prune dimineaţa, pe stomacul gol.
GLUCIDE. Prunele dulci şi zemoase au efect revigorant şi remineralizant, fiindu-le indicate persoanelor obosite, celor stresate. Aceste proprietăţi se datorează pe de o parte vitaminelor şi mineralelor, iar pe de altă parte glucidelor. Spre deosebire de alte fructe, prunele conţin mai multe glucide: 20