Românii sunt dispuşi să plătească o contribuţie la pensiile private facultative de cel mult 8% din venituri, potrivit unui sondaj CURS dat publicităţii zilele trecute. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Doar 28% dintre cei intervievaţi au declarat că ar opta pentru o pensie facultativă. Nici firmele nu par foarte interesate să promoveze în rândul angajaţilor acest tip de pensie privată, doar 15% dintre respondenţi susţinând că întreprinderea în care lucrează încurajează dorinţa de a participa la un fond de pensii facultative.
Potrivit aceluiaşi sondaj, majoritatea românilor vor ca pensiile private să le ofere certitudinea unui venit sigur şi, implicit, să rezolve astfel problemele legate de sistemul public de pensii, care nemulţumeşte peste 60% dintre români. Principalele dezavantaje ale pensiilor private facultative sunt în viziunea celor chestionaţi: riscul investiţional, plata suplimentară şi lipsa indexării.
Încredere limitată în fonduri
Doar puţin peste jumătate dintre românii care au aderat la sistemul de pensii privat au declarat că au încredere în fondul de pensii ales, în timp ce 38% dintre ei se arată mai degrabă neîncrezători. Principalul avantaj oferit de sistemul de administrare a pensiilor private în ochii românilor este posibilitatea de a economisi.
Abia pe locul doi, respondenţii aşază caracterul de furnizare de protecţie socială ca avantaj al reformei sistemului de pensii. Capacitatea de a decide ce se întâmplă cu banii depuşi se dovedeşte a fi unul dintre avantajele esenţiale ale sistemului de pensii administrate privat pentru circa o cincime din cei chestionaţi. Românii cu vârste cuprinse între 46 şi 52 ani sunt cel mai puţin informaţi asupra avantajelor sistemului de pensii private şi ca urmare a faptului că nu au participat la această etapă de reformă a pensiilor, Pilonul II.
Pe