Îţi dai seama că România e o ţară frumoasă şi te apucă dorul de drumeţie doar privind lista celor şapte minuni naturale, aşa cum au fost ele alese de cititori. Apa şi piatra, acestea sunt elementele care au dăruit României cele şapte minuni, aşa cum au fost alese ele de cititorii „Evenimentului zilei“. În clasamentul final, alcătuit pe baza voturilor de pe www.evz.ro, una dintre cele şapte poziţii este ocupată de unica deltă din Europa, iar restul au legătură directă cu muntele, cu stâncile. Sursa: Tudor Flueraş
Fără excepţie, toţi reporterii şi fotoreporterii care au documentat articolele despre cele 16 posibile minuni de pe lista finală s-au declarat încântaţi de locurile pe care le-au vizitat (unii, pentru prima oară) şi au devenit susţinători convinşi ai acestora. Fără excepţie, fiecare dintre ei a remarcat, cu amărăciune, că românii (autorităţi sau turişti) nu ştiu să-şi aprecieze nici valorile naturale; mai mult, unii par preocupaţi să le distrugă.
Cheile Bicazului, 6 voturi lipsă
Procedăm la fel ca anul trecut şi publicăm lista celor 7 minuni ale României în ordine alfabetică. Nu contează care dintre ele a adunat mai multe voturi. Nu e important care dintre cele 7 e mai minune decât celelalte 6. Iată totuşi câteva date statistice interesante:
> Cele 7 minuni alese de cititorii EVZ au adunat, împreună, 60,39% din voturi.
> Minunea cea mai votată a obţinut 11,34%.
> Minunii clasate pe locul 8 (Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, cu Lacul Roşu) i-au lipsit 6 voturi pentru a fi printre cele 7 minuni naturale ale României.
> Cea mai spectaculoasă ascensiune în clasament au avut-o Cetăţile Ponorului. Intrate mai târziu pe lista finală, la propunerea cititorilor, Cetăţile au devansat, la numărul de voturi, trei monumente ale naturii care s-au aflat de la început pe aceast