Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu": locul din care bucureştenii se pot uita la cer. Locul din care Cerul priveşte spre bucureşteni.
Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu": locul din care bucureştenii se pot uita la cer. Locul din care Cerul priveşte spre bucureşteni.
În centrul Capitalei există un punct unde cerul este mai aproape de oameni. Oricît ar părea de ciudat, nu este vorba de un loc încărcat de mistică, ci de un lăcaş al ştiinţei: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Un loc aparte, în care bucureştenii care doresc să arunce o privire în "laboratorul" Universului sînt bineveniţi.
MAREA ŞI ASTRELE. Foarte aproape de Piaţa Romană, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, la numărul 21, există o casă deosebită. Pierdută într-un Bucureşti încă balcanic, asediat dramatic de zgîrie-nori, cocheta construcţie pare a fi silueta unei corăbii, naufragiate straniu pe asfaltul urbei. Imaginea de fantasmă maritimă este întărită de un segment al faţadei ornamentat cu imaginea sculptată a unui delfin care înoată purtînd pe spate un personaj mitologic. Este un edificiu deosebit, înălţat la începutul secolului trecut. Deasupra lui semisfera unei cupole se arcuieşte domol, îndreptînd spre cer o fantă îngustă ce poate fi deschisă doar dinăuntru. Acesta este Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". O instituţie publică botezată cu numele celui ce a înălţat-o. Care a fost într-adevăr amiral. Şi nu unul oarecare: Urseanu a fost un om de excepţie, de numele căruia sînt legate începuturile marinei româneşti moderne. Dar el a avut şi o a doua pasiune, care l-a urmărit toată viaţa: astronomia. Ştiinţă căreia i-a şi dedicat "templul" pe care l-a construit în centrul Capitalei.
UN "LUP DE MARE". Vasile Urseanu s-a născut la Bucureşti în 1848. Liceul l-a făcut la "Sfîntul Sava", apoi a plecat în Franţ