- Zona Sovata este renumita in toata Romania pentru apele sarate.
- Turistii cauta aici actiunea binefacatoare a apei, dar si distractiile oferite de statiune.
Sute de turisti din toata Transilvania vin in fiecare weekend in statiunea Sovata din judetul Mures pentru apele sarate din Lacurile Ursu si Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si serpilor, care au diverse proprietati terapeutice. Statiunea asezata pe un munte de sare in mijlocul unei paduri extrem de frumoase din Carpatii Orientali, la doar o ora de mers cu masina de orasul Targu-Mures, functioneaza ca un fel de mare pentru ardelenii care nu ajung pe plaje in timpul verii. In plus, aici gasesc marea si muntele la un loc.
Salina de la Praid
La doar cativa kilometri, se gaseste si salina de la Praid unde se trateaza diverse boli respiratorii. Turistii care coboara in salina trebuie sa fie bine imbracati, doarece diferenta de temperatura dintre salina si suprafata poate sa atinga, uneori, cateva zeci de grade Celsius. In salina, deseori, turistii pot asculta diferite concerte simfonice ori sa participe la slujbele religioase oficiate in capela subterana, folosita deopotriva de ortodocsi, catolici si protestanti. Tot aici, ei pot practica diferite sporturi, pentru ca aerul sarat este foarte bun pentru tratarea afectiunilor respiratorii.
Inghesuiala mare, dupa buget mic
In ciuda preturilor mari si a aglomeratiei, Sovata atrage sute de turisti zilnic, iar pe aleile din statiune e nevoie ca politistii sa dirijeze circulatia in fiecare weekend. Pe "plajele" de lemn amenajate in jurul lacurilor Ursu si Alunis nu ai loc sa arunci un ac. Faima Sovatei se datoreaza in mare parte lacului Ursu, lac helioterm. Aici, vara temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata. Apa calda este protejata de un strat de apa proaspata provenita