Conform definitiei Bancii Mondiale, e-government inseamna "utilizarea tehnologiei informatiei de catre agentiile guvernamentale in relatiile cu cetatenii, intreprinderile si alte corpuri guvernate (...). Beneficiile rezultate pot fi reducerea coruptiei, cresterea transparentei, mai mult confort, cresterea veniturilor si/sau reducerea costurilor". In Romania, tara in care birocratia de stat constituie o istorica sursa de frustrare pentru cetatean, utilizarea mijloacelor de comunicare moderne este mai mult decat binevenita.
Am constatat recent, cu placere, ca institutiile statului incep sa se miste catre e-government: Guvernul Romaniei are nu doar un program, ci si un site dedicat acestui concept. Daca, de exemplu, ai nevoie sa inchei un contract pentru asigurare de sanatate cu CNAS, este suficient sa ajungi pe site-ul acestei institutii. Afli ca trebuie doar sa completezi cu datele personale un formular electronic; primesti aproape instantaneu, prin e-mail, contractul gata de tiparit, pe care nu ai decat sa-l semnezi si sa-l depui in caseta dintr-unul din sediile Casei. O data ce contractul este procesat, primesti tot prin e-mail un mesaj de activare a contului, dupa care esti asteptat la biroul specializat pentru ridicarea exemplarului propriu. Adio drumuri aiurea, adio cozi, adio functionari carcotasi si spagari.
Sau, cel putin, asa par sa stea lucrurile, pana ce testezi sistemul pe propria piele. In cazul acesta, dupa ce depui formularul la sediul respectiv, astepti mesajul de confirmare a activarii contului. Dupa vreo trei saptamani de asteptat in zadar, mai trimiti un e-mail, interesandu-te de stadiul procesarii. Nu primesti nici un raspuns. Te hotarasti sa abandonezi tehnologia informatiei si sa apelezi la un alt mijloc modern de comunicare: telefonia. Suni la numarul de contact aflat pe site, ti se spune ca solicitarea ta e "pe flux" si nu