Un divort poate dura in instantele din Romania chiar si trei ani, potrivit statisticilor realizate de Consiliul Superior al Magistraturii, care arata ca in 500 de cazuri au fost date sentinte definitive dupa aproape trei ani, iar 300 de procese au durat si mai mult.
Majoritatea divorturilor se solutioneza in mai putin de sase luni. In ceea ce priveste cauzele ce au stat pe rolul instantelor intre doi si trei ani, statistica indica peste 200 de astfel de divorturi solutionate in prima parte a anului, iar tot atatea dosare rezolvate in 2008 au avut un parcurs in instanta de peste 3 ani, informeaza, duminica, NewsIn.
La sfarsitul primului trimiestru, pe rolul instantelor se mai aflau aproape 23.500 de dosare de divort, din care peste 2700 de cauze stateau in instanta de mai mult de 6 luni, iar peste 400 de dosare de un an.
Statistica mai arata ca judecatorii au respins, in prima parte a anului, 604 actiuni de divort, iar peste 720 de cupluri si-au retras cererile.
Potrivit CSM, peste 8.400 de procese de divort au fost suspendate in instanta numai in primul trimestru al anului.
Potrivit avocatilor, printre procesele de divort care au un parcurs lung in instanta se numara si cele in care unul dintre soti se face vinovat de un comportament violent.
Cu privire la motivele de divort, in majoritatea cazurilor, motivele reale nu sunt invocate in cererea de divort, spun avocatii. Acest lucru se datoreaza unei decente pe care partile doresc sa o pastreze si care nu doresc sa expuna public adevaratele motive, profunde si dureroase.
Astfel, atunci cand acestea se inteleg, partile convin impreuna cu avocatul la redactarea unei actiuni cat mai concise, atribuind motivelor de desfacere a casatoriei un caracter general, formal, sablonul cel mai des intalnit fiind "nepotrivirea de caracter".
In sp