Consiliul National comun, tinut de PSD si PC la inceputul lui iulie, a stabilit cu o incredibila siguranta cum va arata, in 2009, varful piramidei administrative a Romaniei.
Guvernul va fi condus de Mircea Geoana, secondat de liderul formal al PC, Daniela Popa, in calitate de vicepremier. PSD-istii vor avea grosul ministerelor, pentru PC-isti fiind rezervate doua-trei, prin suplimentarea posturilor. Cireasa pe tort va fi la presedintia tarii, unde va straluci, pe baza unei reveniri spectaculoase, fostul prim-ministru si lider PSD, Adrian Nastase. Refacuta alianta PSD-PC s-a terminat, in urma acestor certitudini" (rezultate din prognozarea unui scor electoral de peste 40%), intr-o stare de euforie generala, in ciuda avertismentelor conducatorului de fapt al social-democratilor, Ion Iliescu. Tatucul" viitorului partid de guvernamant a taxat pe formula stalinista ameteala in urma succeselor" (scorul realizat la recentele alegeri locale) tendintele de infatuare" si fripturism" ale viitorilor demnitari. D-l Iliescu a avut, dupa cum se stie, ca intotdeauna, dreptate.
Problema aliantei PSD-PC nu este insa cea a scorului asteptat la viitoarele alegeri generale. Ordalia de la Consiliul National a fost menita, mai degraba, sa mascheze criza prin care trece partidul condus de Mircea Geoana. Dupa locale", PSD-ul a blocat activitatea (timida, de altfel), a singurului grup real reformist din interiorul sau, "grupul de la Cluj". Mircea Geoana, adus in fruntea partidului tocmai de acest grup, i-a intors spatele, cautand sa-si salveze fotoliul de presedinte executiv in fata reactiei rancuniare a lui Ion Iliescu, infrantul ultimului congres PSD-ist. Geoana a cautat asocierea indoielnicului personaj Adrian Nastase, devenit astfel candidatul noii aliante la presedintia tarii. Ca sa nu piarda total sprijinul reformistilor", pe de alta parte, a numit in guvernul fantoma c