Dieta de vară asigură vigoare şi optimism Suntem în anotimpul vacanţelor! Este un sezon care ne îndeamnă să adaptăm meniul zilei şi ritmul activităţilor cotidiene la
Dieta de vară asigură vigoare şi optimism
Suntem în anotimpul vacanţelor! Este un sezon care ne îndeamnă să adaptăm meniul zilei şi ritmul activităţilor cotidiene la temperaturile ridicate. În mod cert, din oferta bogată de legume şi fructe, avem de unde alege ingredientele unui meniu sănătos şi gustos, ocolind pericolul toxiinfecţiilor alimentare. Mai mult, este important ca hrana să ne revigoreze, să ne scape de toxine şi să înlăture apatia.
Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu ne recomandă ca în zilele lungi de vară de la mesele principale să nu lipsească roşiile şi castraveţii, preferenţial o porţie de peşte în locul fripturii de porc, carne slabă de pasăre - pui sau curcan şi nelipsitul castron de supă de zarzavat -esenţial în cura de dezintoxicare - specifică verii.
Vara vom servi micul dejun ceva mai târziu decât în timpul anului: ora 9.30-10.00 este ideală. Acum optăm pentru două tartine cu brânză degresată, o roşie, un castravete şi fructe de sezon; alternativa ar fi o cană cu lapte degresat, o felie de brânză şi o cafea.
La prânz şi la cină vom prefera peşte sau carne de pasăre slabă, stropite cu suc de lămâie, o salată de legume sau o garnitură de legume preparate la cuptor; supa de zarzavat - porţie dublă - o servim la o masă fără preparate din carne şi trebuie să conţină varză, ceapă, ţelină, morcovi, fără un strop de grăsime. Este ideal să combinăm alimentele încât aportul caloric, în funcţie de sex, să nu depăşească 1.500 la femei, respectiv 1.800 calorii la bărbaţi.
Exemplul acesta, de meniu sănătos şi uşor, cu putere calorică medie, stă la baza dietei care asigură longevitatea japonezilor. Legumele şi fructele sunt esenţiale în meniul acestora. Prin c