Salata de fasole alba cu ton
Ingrediente (pentru 6 portii): 2 conserve cu fasole alba (boabe) a 240 g fiecare, 1 cutie de ton (140 g), 2 cepe (100 g), circa 3 tulpini de telina (150 g), 4 frunze mari de salvie, 4 linguri zeama de lamaie, sare de mare (fina), piper negru macinat, 8 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: * Se clateste fasolea cu apa rece si se lasa sa se scurga. Se scurge tonul. Se curata ceapa si telina, se dau pe razatoarea pentru varza (se taie felii subtiri) si se amesteca cu fasolea. Se adauga salvia taiata fasii si tonul rupt bucatele. * Se amesteca zeama de lamaie, sarea, piperul si uleiul, se toarna peste salata si se lasa peste noapte sa se patrunda bine.
Ardei marinati
Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg de ardei capia, 2 catei de usturoi, sare fina de mare, 2 fileuri de sardele (din conserva, in ulei), 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri ulei de masline, piper negru macinat.
Mod de preparare: * Se spala ardeii, se zvanta si se coc pe plita sau in cuptor (sub grill). Se invelesc cu un servet de bucatarie sau o coala de hartie absorbanta inmuiate in apa rece si stoarsa si se lasa putin sa se raceasca. * Se curata pielita, se indeparteaza nervurile si semintele, se taie ardeii in 4, pe lung, si se aseaza intr-un castron. * Se adauga usturoiul curatat si tocat marunt cu putina sare si sardelele scurse si taiate bucatele. * Intr-un bol, se amesteca zeama de lamaie, uleiul si piperul, se toarna peste ardei, se gusta de sare, se acopera cu un capac si se lasa peste noapte sa se marineze.
Ciuperci marinate
Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg de ciuperci marunte (sampinioane), 6 linguri ulei de masline, 3 catei de usturoi, sare de mare (fina), piper, 1 legatura patrunjel verde tocat (circa 50 g), 1-2 linguri zeama de lamaie, 1 lingura otet balsamic (alb). @N_