Sambata, 19 iulie 2008, Teatrul National din Constanta: un nou festival romanesc de film isi celebreaza castigatorii: Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti - IPIFF, editia a III-a 2008.
Covor rosu, forfota, haine de sarbatoare, blitzuri si camere de filmat anuntau o seara de gala, in spiritul celor pe care altadata le vedeam doar pe micul ecran, retransmise de la Los Angeles, Venetia, Berlin sau Cannes. Dar de la o vreme incoace, romanii au prins, si ei, gustul marilor competitii, incurajati de succesele filmelor create dupa '89. Si au prins, totodata, si gustul manifestarilor somptuoase, pe care le onoreaza cu entuziasm. La Constanta a fost la fel: producatori, regizori, studenti, jurnalisti, concurenti, voluntari si iubitori de film si-au ocupat cu febrilitate locurile in sala teatrului, cand gazda festivalului, actrita Maia Morgenstern, a pasit pe scena, pentru a deschide seara de gala. Apoi, a chemat alaturi de ea, rand pe rand, personalitati din lumea cinematografiei: Dinu Serbescu, Geo Saizescu, Gelu Colceag, Laszlo Kantor, care au inmanat premiile castigatorilor.
*
Dupa ce luminile rampei s-au stins si ecoul aplauzelor s-a risipit pe briza racoroasa a marii, l-am rugat pe producatorul festivalului, d-l Dinu Tanase, cunoscut regizor si operator de film, sa ne raspunda la cateva intrebari menite sa contureze pentru cititorii revistei noastre, profilul manifestarii pe care o patroneaza.
- Romania pare sa se fi molipsit, de la o vreme, de moda festivalurilor de film. Prin ce se distinge IPIFF de concurentele lui?
Foto:Cristofor Lazarescu
- Acest festival este atipic. Nu este un festival propriu-zis de film, ci un festival al producatorilor de film. IPIFF are deja o nisa foarte clar delimitata, este un festival pentru producatori si pentru tinerii studenti de la scolile de film