Scoateti-va pantofii si redescoperiti bucuria de a merge pe malul marii. Pe langa sentimentul de bine si de libertate totala, masajul pe care apa il exercita asupra musculaturii si epidermei are un efect tonic si relaxant
Mersul prin apa pana la genunchi
Oricine se plimba pe malul marii, prin apa pana la glezne, la genunchi sau la coapse, profitand cu bucurie de jocul cu valurile sau alergand prin spumele argintii, face, fara sa stie, "aquaterapie". Foarte in voga la inceputul secolului trecut, aceasta metoda (pusa la punct de scoala higienista germana) are drept scop sa faca o persoana constienta de potentialul sau fizic si psihic, folosind drept etalon de masura marea. Mersul prin apa este un regulator exceptional al tensiunilor emotionale, nervoase si fizice. In plus, miscarea de invaluire exercitata de apa le permite gleznelor sa "scape" de o parte a greutatii corpului, ceea ce usureaza imediat durerile articulare. Inca un avantaj: rezistenta usoara pe care o opune apa la acest nivel relanseaza circulatia sangelui si usureaza senzatia de "picioare grele". Cand apa ajunge la inaltimea genunchilor, putem alege doua feluri de mers:
* Scoateti picioarele afara din apa, imitand mersul berzei. Este o miscare ideala pentru articulatiile intepenite.
* "Tarati-va" picioarele prin apa, incercand sa-i infrangeti rezistenta. Va creste forta de masaj exercitata de apa, circulatia va fi dinamizata si va elibera grasimile si rezervele de apa din tesuturi.
Mersul prin apa pana la coapse
Cu cat ne cufundam mai mult in apa, mersul se complica, pentru ca suprafata corpului care se opune rezistentei apei este mai mare. Si in cazul acesta, pot fi alese doua feluri de exercitii:
* Rezistati valurilor care va destabilizeaza. Este ideal pentru tulburarile de circulatie. Limfa blocata, retur venos dificil, picioare grele, toate