Comentarii pe marginea textelor publicate in revista
"Calatorie intr-o gradina cu flori"
(Reportaj semnat de CATALIN MANOLE, F. AS 824)
"Bine ca exista si oameni ca acestia"
Ma impresioneaza de fiecare data cand citesc articole ca acestea in "Formula AS" si ma bucura faptul ca inca mai exista oameni care cred si comunica cu natura, incercand sa cunoasca tot mai mult din tainele ei, care de multe ori intrec stiinta. Felicitari pentru acest articol si sa ii ajute Dumnezeu si pe acesti trei oameni deosebiti, despre care scrie Catalin.
ANDRY LN
"Un sat se pregateste sa moara: URSICI"
(Reportaj semnat de BOGDAN LUPESCU, F. AS 826)
"Acestea ne sunt radacinile"
Superb articol! Ati descoperit una dintre asezarile dacice cu o continuitate a genelor, a obiceiurilor. Astfel de sate se afla totdeauna izolate in varf de munte si pe dealuri caci, asa cum afirmau istoricii antici despre daci, ei "traiesc nedezlipiti de munti". Aici, la tarani, supravietuiesc mitologia straveche, obiceiuri si dansuri ancestrale (calusul). Toate acestea trebuie scoase la lumina si privite cu evlavie, caci acestea ne sunt radacinile. Strabon ii numea pe daci daoi, adica lupi, deoarece dacii se considerau asemeni lupilor. Asa se explica si cultul lupului, licantropia, descrisa in articol. Este emotionant cum s-au pastrat traditiile dacilor, doar trebuie cunoscute pentru a le remarca.
MARIA
"As vrea sa merg acolo! Ma puteti ajuta?"
Superb articol, absolut minunat! Eu sunt din Arad si trebuie sa pregatesc o lucrare in domeniul culturii traditionale romanesti. Mi-ar fi de mare folos sa ii ascult pe acei oameni! Va rog, daca ma puteti ajuta prin a-mi spune cum pot sa ajung in Ursici. Exista mijloace de transport pana acolo? Un tren prin apropiere? Va multumesc anticipat!
FLAVIUS LAZAR
Cum