Lupta pentru Insula Serpilor va avea un deznodamant in mai putin de noua luni, cu o delimitare geografica printr-o decizie definitiva si obligatorie. Curtea Internationala de Justitie de la Haga a anuntat recent ca incepe faza pledoariilor in cazul Romania vs. Ucraina.
Statul roman se pregateste sa afle, cel tarziu in aprilie 2009, cat a castigat din cei 12.000 de km patrati ai zonei de disputa si resursele energetice aferente, dupa mai bine de patru ani de proces cu Ucraina la Curtea de la Haga.
Curtea Internationala de Justitie a anuntat in cursul acestei saptamani, mai exact pe 24 iulie, ca o noua etapa a procesului privind delimitarea maritima in Marea Neagra dintre Ucraina si Romania, si anume etapa pledoariilor orale, se va desfasura in perioada 2-19 septembrie la Palatul Pacii de la Haga, arata NewsIn, duminica, intr-un amplu material pe tema disputei dintre Romania si Ucraina.
Incepand cu data de 19 septembrie Curtea va delibera timp de trei pana la sase luni. In consecinta, cel tarziu in aprilie 2009, la patru ani si jumatate de la inceperea procesului, Romania va sti care este deznodamantul acestui caz ale carui castiguri se cuantifica in resurse energetice: 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si o suta de milioane de tone de petrol, resurse care ar asigura independenta energetica a Romaniei pentru 18 ani.
Decizia nu va da castig de cauza uneia dintre parti, ci va determina din punct de vedere geografic o linie unica de demarcatie a zonei de 12.000 de kilometri patrati asupra careia cele doua tari au pretentii concurente. Curtea de la Haga va putea formula decizia finala, astfel incat sa evite pronuntarea referitoare la statutul Insulei Serpilor.
In cazul unei solutionari favorabile, Romania va putea trece la exploatarea resurselor de hidrocarburi existente in acea zona.
Deci