Aceste sume se explica prin faptul ca piata locala traverseaza de ceva vreme o perioada de criza a specialistilor in resurse umane. Motivul principal este lipsa unei scoli de resurse umane, ceea ce face ca putinii specialisti cu adevarat buni, care sunt in majoritatea lor autodidacti, sa fie extrem de vanati si in consecinta si foarte bine platiti.
Mai mult decat atat, in conditiile in care forta de munca a devenit unul dintre atuurile care pot face diferenta intre companii, rolul directorului de HR a devenit mai important ca niciodata.
De cele mai multe ori, recrutarea unui manager de resurse umane trece pe la cel mai important om din compania respectiva: CEO, general manager, presedinte sau country manager. Iar interviurile nu sunt usoare, intrucat este posibil ca dupa aceasta intalnire sa te mai vezi si cu alti oameni-cheie in organizatie, care trebuie sa valideze agajarea ta.
Mihaela Forgaciu, vicepresedinte al companiei de intermediere financiara Assess Finance, care a avut o cariera indelungata in resurse umane in cadrul unor companii ca Banca Romaneasca sau Zapp, povesteste cum a decurs angajarea sa ca manager de resurse umane la Raiffeisen Bank.
La intalnirea cu presedintele bancii, acesta a decis sa ii verifice abilitatile de recruiter si i-a propus sa schimbe rolurile, avand in vedere ca Forgaciu angajase pana atunci sute de oameni.
"Am facut un joc de rol. A vrut sa vada cum desfasor un proces de selectie. L-am intrebat despre el. Am mers pe partea non-profesionala. In CV poti sa citesti lucrurile ce tin de parcursul profesional, iar un recrutor bun nu intreaba lucrurile evidente care se vad in CV. Din acest motiv, am mers pe componenta umana si am pus intrebari legate de situatii concrete cu care s-a confruntat cel pe care l-am intervievat", explica Forgaciu.
In opinia sa, pentru a face o recrutare reusita, este importa