După 12 ani în care Adrian Năstase a fost parlamentar de Bucureşti, ar fi fost firesc să candideze tot în Capitală.
Te-ai fi aşteptat ca prestigiosul profesor de drept internaţional să-şi depună candidatura într-un colegiu care cuprinde marile centre universitare din Bucureşti. Prea informaţi ca să fie ameţiţi cu promisiunea unor pensii de 50 de lei, studenţii nu au fost însă niciodată prietenii săi.
Pentru că este un febril colecţionar de tablouri, statuete, cărţi rare şi alte obiecte de artă şi metale preţioase, era de aşteptat să candideze în Primăverii, cartierul bogaţilor, unde fosta nomenclatură comunistă se suprapune cu parveniţii tranziţiei. Dar nu, Năstase nu candidează nici în Primăverii, nici în Dorobanţi, acolo unde şi-a construit blocul din Zambaccian. Pe tarlaua administrată de primarul Chiliman şi-au rezervat locuri liberalii cu papion Călin Popescu-Tăriceanu, Crin Antonescu şi Bogdan Olteanu.
În fine, ca un omagiu adus mătuşii Tamara, ar fi putut să candideze măcar în cartierul bucureştean 1 Mai, acolo unde bătrâna care i-a lăsat un milion şi-a trăit ultimele zile într-o garsonieră modestă.
Şi aici era riscant. Sigur, duşmanii săi şi-ar fi dorit să-l vadă într-un „colegiu“ la Rahova. Dar tocmai pentru a nu-şi risca locul în buncărul parlamentar antijustiţie, Năstase a înghiţit umilinţa de a deveni deputat rural. Aşa a ajuns să aştepte provincia şi, în final, a hotărât că e mai bine la Prahova decât la Rahova. Şi nu la Prahova-Cornu, acolo unde îşi are casa de vacanţa şi ferma de ouă, pentru că zona e dominată de liberali şi democrat-liberali. Pentru a fi sigur că ajunge deputat, Năstase şi-a ales să candideze întrun mănunchi de sate din sudul sărac al judeţului, unde sunt concentraţi votanţii PSD, ceea ce reprezintă aproape o garanţie că va fi din nou ales. Cea mai cunoscută localitate din colegiul în