- Alianta Civica a solicitat, saptamana trecuta, Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului introducerea istoriei comunismului ca disciplina scolara obligatorie. De ce ati considerat acest demers necesar?
- Pentru ca sa nu se programeze niste generatii viitoare cu creierul spalat, care sa nu stie de unde vin si care le sunt radacinile.
- Credeti ca generatiile de tineri nascuti dupa 1989 au o viziune distorsionata asupra comunismului, ca fenomen?
- Nu, cred ca nu au nicio viziune. Sunt multi care nu stiu mai nimic despre comunism. Si problema e grava nu numai in sensul ca ei au un deficit la capitolul informatii, dar este si vorba despre faptul ca tot ceea ce traim astazi este o consecinta directa a tot ceea ce a fost atunci. Deci, nu au cum sa inteleaga ziua de azi, fara sa inteleaga ce a fost ieri. Noi avem in acest sens un afis al Memorialului Victimelor Comunismului – o poarta de celula cu vizeta deschisa, prin care se uita doi copii. Iar mesajul de pe acest afis, care e relevant in acest context, e "Vreti sa intelegeti Romania de azi? Vizitati Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Anticomuniste".
- In varianta in care acest proiect se va materializa, manualele vor avea ca punct de pornire Raportul Tismaneanu?
- Sigur ca vor avea extrem de multe informatii luate din Raportul Tismaneanu, care le-a strans la un loc. Ramane insa de vazut care va fi finalitatea acestui proiect. E un pas inainte, ca s-a hotarat studierea optionala in scoli a Istoriei comunismului.
- Cum anticipati reactia Ministerului Educatiei la propunerea Aliantei Civice?
- Deocamdata, este greu de prevazut ce se va intampla. Dupa ce noi am cerut introducerea Istoriei comunismului ca disciplina obligatorie de studiu, ei au anuntat ca exista aprobarea ministrului pentru cursul optional. Pana acum nici macar nu considerau ca e important s