La fel de ameninţaţi de furia apelor, românii din ţările vecine au fost însă uitaţi de autorităţi Mii de persoane au fost evacuate şi 13 persoane, între care cinci copii, şi-au
La fel de ameninţaţi de furia apelor, românii din ţările vecine au fost însă uitaţi de autorităţi
Mii de persoane au fost evacuate şi 13 persoane, între care cinci copii, şi-au pierdut viaţa în Ucraina. Europa Centrală şi de Est a fost acoperită de ape.
Şapte persoane au murit în regiunea Ivano-Frankivsk de la graniţa Ucrainei cu România, zona cea mai afectată de dezastru.
Aproximativ 21 de mii de locuinţe şi 18 mii de hectare de teren agricol au fost inundate, precum şi 400 de poduri şi 200 de kilometri de străzi. Peste 300 de localităţi au rămas fără curent electric.
"Nu ne-a întrebat nimeni nimic!"
Cei 35.000 de români care locuiesc în cele şapte sate din dreapta Tisei, în Ucraina, au fost şi ei afectaţi de inundaţii. Beciurile caselor, grădinile, dar şi culturile se află sub ape.
Preşedintele Asociaţiei Primăriilor Româneşti din Dreapta Tisei, Gheorghe Berinde, primar al localităţii Biserica Albă, este mulţumit că situaţia nu este la fel de gravă ca la inundaţiile din 1999-2000.
Mult mai afectate sunt satele ucrainene din aval, de pe Tisa. Cât despre interesul autorităţilor de la Bucureşti faţă de situaţia românilor de peste Tisa, Berinde spune: "Nu ne-a întrebat nimeni, niciodată, despre nimic, nici consulatele, nici Bucureştiul!"
Republica Moldova aşteaptă viitura
Şi în Republica Moldova s-au înregistrat mari cantităţi de precipitaţii, în special în nord. Guvernul de la Chişinău a avertizat cu privire la pericolul producerii de inundaţii, precizând că nivelul apei râului Nistru va creşte cu cel puţin un metru începând de azi. Premierul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a declarat că zonele pasibile de inundaţii sun