Răspunsurile scot în evidenţă personalitatea candidaţilor. Sursa: NorthFoto
Care sunt obiectivele tale?“ sau „Unde te vezi peste cinci ani?“ par simple stereotipuri, mai ales pentru candidaţii de la interviurile de angajare. Mulţi spun că astfel de întrebări sunt inutile.
„Înţeleg că vor să afle anumite lucruri despre noi, dar, dacă ar comunica mai mult, poate ar şi găsi un angajat potrivit“, consideră agentul de vânzări Claudiu C. (27 de ani). Şi consultantul bancar Elena B. spune că s-a săturat de interviurile „seci, tipizate, în urma cărora este clar şi evident că angajatorul nu-şi poate da seama cu ce este un candidat mai bun sau mai diferit decât altul“.
Riscuri mai mici
Experţii în resurse umane spun însă că mult blamatele întrebări au rostul lor. De pildă, angajatorul vrea să ştie dacă persoana pe care o intervievează va rezista pe aceeaşi poziţie o perioadă mai lungă. „Nu ne face plăcere să angajă m pe cineva care, după o lună, realizează că nu i se potriveşte jobul şi pleacă. Pentru noi este o pierdere financiară şi de timp. De aceea, răspunsul la întrebarea «ce planuri ai?» ne poate ajuta să ne dăm seama dacă este o persoană ambiţioasă, dacă responsabilităţile jobului i se potrivesc“, explică specialista în resurse umane Ileana Iorga.
„Ce te vezi făcând peste cinci ani?“ este o întrebare clasică, iar din răspunsul la aceasta angajatorul vrea să afle care sunt aspiraţiile candidatului. „Întrebă rile de tip «de ce este important pentru tine să...» îl vor obliga să argumenteze şi să-şi susţină ierarhia propriilor valori: statut, familie, bani, carieră“, subliniază Marius Merluşcă, specialist în psihologie organizaţională al companiei Elf Consulting, importanţa adresării întrebărilor ce par „banale“.
Cum se testează imaginaţia
În general, angajatorii pun întrebări prin care să