Cu doar câteva săptămâni înainte de revenirea în ţară, sute de români se adună la fiecare sfârşit de săptămână pe malul lacului Bracciano, lângă Roma. Familii întregi, de
Cu doar câteva săptămâni înainte de revenirea în ţară, sute de români se adună la fiecare sfârşit de săptămână pe malul lacului Bracciano, lângă Roma.
Familii întregi, de la bebeluşi la bunici, îşi petrec sâmbetele şi duminicile la grătar sau la pescuit. Nu mulţi sunt italienii care îndrăznesc să se aventureze la un grătar pe teritoriul marcat de conaţionalii noştri.
"La ora prânzului, este deja imposibil să mai găsiţi un loc de parcare. Noi venim aici de la ora 9 să fim siguri că avem unde să ne întindem tabăra. Suntem două familii mari şi petrecem aici în fiecare duminică", povesteşte Ion Pop (38 ani), din Baia Mare. A venit la iarbă verde împreună cu soţia şi cei trei copii. Ei sunt însoţiţi de familia la fel de numeroasă a fratelui său.
Marius Burghelea (26 ani), din Bacău, ne spune că "de câte ori venim aici, la un grătar, ne simţim ca acasă. Avem de toate: bere, mici, friptură, manele, e curat şi nu ne deranjează nimeni!"
În mijlocul taberei improvizate de românii petrecăreţi se află un restaurant românesc ambulant. Proprietarii sunt soţii Bădulescu din Făgăraş. Viorica Bădulescu (51 ani) ne descrie atmosfera: "Suntem prezenţi aici în fiecare sâmbătă şi duminică, atunci când e vremea frumoasă.
Chiar dacă vin pregătiţi de acasă cu mâncare şi băutură, românii cumpără şi specialităţile noastre: cârnăciori, sărmăluţe, mici, precum şi vin, vişinată sau palincă de casă. Merg foarte bine şi prăjiturile româneşti şi seminţele".
Viorica ne povesteşte că are în medie cinci sute de clienţi pe weekend şi că produsele cele mai populare sunt sărmăluţele şi cârnăciorii de casă. O porţie de 4-5 sărmăluţe costă 5 euro, un mic cu pâine şi muştar costă 1,50 euro, i