Epoca inundatiilor, care a cuprins Romania cu patru ani in urma, are sanse sa continue cel putin cinci ani, pentru ca planul de combatere a dezastrelor a inceput sa fie pus pe hartie abia anul acesta. "Strategia pentru combaterea inundatiilor este un proiect PHARE care va acoperi toata Romania. Avem proiecte in derulare, se lucreaza la planuri cadastrale si modele matematice pentru toate cursurile de apa", spune Marius Postelnicescu, directorul Administratiei Apelor Romane. Cat mai trebuie asteptat pana strategia va ajunge in teren, in calea puhoaielor, ne-a explicat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie: "Termenul impus de UE pentru lucrarile care sa previna inundatiile este 2013. Lucrarile sunt in faza incipienta".
Pana la realizarea acestor strategii, pe teren, Ministerul de Interne se balbaie. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a intervenit in localitatile inundate din judetul Suceava cu numai trei barci, "pentru ca au fost suficiente", "iar de elicoptere nu a fost nevoie", afirma Alin Maghiar, purtator de cuvant. Oamenii din satele inundate nu au fost evacuati din timp pentru ca nu a existat un pericol iminent, considera acesta. Astfel au interpretat autoritatile codul rosu de avertizare.
Integral in Romania libera. Epoca inundatiilor, care a cuprins Romania cu patru ani in urma, are sanse sa continue cel putin cinci ani, pentru ca planul de combatere a dezastrelor a inceput sa fie pus pe hartie abia anul acesta. "Strategia pentru combaterea inundatiilor este un proiect PHARE care va acoperi toata Romania. Avem proiecte in derulare, se lucreaza la planuri cadastrale si modele matematice pentru toate cursurile de apa", spune Marius Postelnicescu, directorul Administratiei Apelor Romane. Cat mai trebuie asteptat pana strategia va ajunge in teren, in calea puhoaielor, ne-a explicat Petre Stanciu,