Profesorii care predau in scolile romanesti din jurul granitelor au redevenit pentru cateva zile elevi, la un curs de pefectionare organizat de Institutul Cultural Roman, dascalii din Bulgaria, Ucraina, Serbia si Republica Moldova facand aici schimb de experienta.
"Ascultand ce se intampla in Bulgaria sau alte tari, noi inca o ducem bine. Avem 86 de scoli cu predare in limba romana", spune profesoara Maria Borla, din comuna Ciudei, din raionul Storojinet. Cu toate acestea, incercarile Kievului de a taia elanul invatamantului romanesc nu lipsesc, informeaza Gardianul in editia electronica de luni.
"Exista o scrisoare metodologica, nu este ordin inca, pentru 2008-2009, in care se propune introducerea predarii in limba ucraineana a istoriei Ucrainei si, pe masura posibilitatilor, a geografiei Ucrainei", povesteste profesoara Borla.
Totodata, introducerea vizelor a redus foarte mult numarul elevilor romani din Ucraina care doresc sa studieze in tara. In plus, multi dintre ei aleg acum sa mearga la universitatile private, care au s-au inmultit foarte mult in Cernauti.
"In cazul Ucrainei este o politica de ucrainizare, ca si in cazul Republicii Moldova, unde actuala conducere merge pe moldovenism. Aceste contacte trebuie sa si le asume cineva", a declarat profesorul Anatol Moraru din Balti, sugerand necesitatea implicarii autoritatilor romane.
"Guvernul de la Chisinau ii sustine pe asa-zisii moldoveni din sudul Basarabiei si Odesa din interes", a adaugat el. Invatamantul in limba rusa se dezvolta in Republica Moldova, unde exista mai multe filiale ale universitatilor din Rusia, in timp ce filialele universitatilor romanesti au fost blocate sub diverse pretexte.
In Bulgaria, limba romana castiga teren atat in randul vlahilor, dar si al bulgarilor. "Intai se zicea ca bulgarii sunt prosti. La noi se zicea