Cu siguranta, alegerile din toamna vor fi un test, nu doar in raport cu cei care vor candida si felul in care ii va percepe electoratul, ci si din perspectiva mult discutatei reformari a clasei politice. Acest din urma aspect, reflectat in special in mai buna functionare a Parlamentului, il vom putea aprecia abia peste cativa ani, sper mai putini decat durata unui mandat.
Deocamdata, partidele sunt in faza desemnarii candidatilor pentru o competitie altfel decat cele de pana acum: un candidat=un loc. Nimic surprinzator ca in aceasta faza (deocamdata experimentala) partidele fac apel si la persoane din afara lor - fie cunoscuti pe plan local, fie recunoscuti prin performante profesionale - carora le solicita sa-si asume identitatea lor politica, sa candieze in numele acesteia si sa le promoveze ideologia in viitorul legislativ.
In acest context, mai multe nume din presa (si nu numai) au fost vehiculate ca participand din partea PDL. Unii au confirmat, altii inca nu. Printre numele pe care presa le-a amintit se numara Sever Voinescu, Traian Ungureanu, Catalin Avramescu, Cristian Preda, Gabriel Liiceanu, Monica Macovei. Personal nu vad absolut nimic revoltator in decizia lor de a candida. Absurd ar fi sa vedem partidele politice ca niste entitati inchise in care nimeni nu poate patrunde si in care ar fi posibila doar o rotatie a cadrelor.
N-am nici cea mai mica problema cu faptul ca Sever Voinescu a intrat in PDL si va candida. Chiar daca a fost jurnalist sau analist. La fel in cazul lui Traian Ungureanu. Oamenii, indiferent de profesia lor, au dreptul - si constitutional si moral - sa intre in politica atunci cand considera ca, prin prezenta lor, pot schimba ceva in bine. Abia astept sa le vad interpelarile, initiativele legislative, felul in care vor fi prezenti la dezbaterile din comisii si din plen, felul in care vor vota, adica ceea