Acţionarii Oltchim au decis vineri să amâne luarea unei decizii privind majorarea capitalului companiei cu 954 de milioane de lei până la primirea unui punct de vedere din partea Comisiei Europene, în care executivul de la Bruxelles să precizeze dacă operaţiunea reprezintă sau nu un ajutor de stat. „S-a amânat luarea unei decizii. Va fi convocată o nouă întâlnire după ce va fi primit un punct de vedere din partea Comisiei Europene“, au declarat vineri surse apropiate discuţiilor.
În prezent, combinatul chimic are un capital social de 32,3 milioane de lei, iar prin realizarea majorării de capital, valoarea acestuia urma să crească până la 987,11 milioane de lei. Majorarea de capital cu maximum 954,75 milioane de lei cuprinde transformarea în titluri a creanţei deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), de 508,48 milioane de lei, şi aportul acţionarilor minoritari. Comisarii europeni ar trebui să transmită autorităţilor române dacă prin majorarea de capital se acordă sau nu un ajutor de stat.
Oltchim este controlată de stat, prin AVAS, care deţine 53,26% din acţiuni. Printre acţionarii minoritari ai Oltchim se regăsesc SIF Oltenia, cu o participaţie de 5,9%, şi alţi investitori privaţi, persoane fizice sau juridice, care deţin împreună 27,9% din capital.
Oltchim intenţionează să preia şi unele active ale Societăţii Naţionale a Sării Salrom Râmnicu Vâlcea, precum şi să construiască o centrală de producţie a electricităţii. Toate aceste planuri de investiţii ale companiei au ca scop eficientizarea combinatului prin reducerea costurilor şi a dependenţei de furnizori, precum şi creşterea valorii societăţii, în perspectiva privatizării. Acţionarii Oltchim au decis vineri să amâne luarea unei decizii privind majorarea capitalului companiei cu 954 de milioane de lei până la primirea unui punct de vedere din partea Comisiei Europene