Explicatiile pentru dezastrul hidrologic din nordul tarii, care a afectat peste 130 de localitati, sunt de doua feluri. Prima este cea meteorologica, despre care insa specialistii sustin ca nu este in totalitate una anormala si ca, de fapt, Romania nu s-a confruntat cu niciun fenomen nou - precum ciclonul tropical.
Aurora Stan-Sion, sef al Departamentului de prognoza a fenomenelor periculoase din cadrul ANM, spune ca a fost vorba de un ciclon extratropical, o zona de presiune atmosferica scazuta - obisnuita pentru regiunea tarii noastre. „Singura particularitate este aceea ca a durat mai mult decat normal. Daca un ciclon dureaza cel mult 2-3 zile, fenomenele din nord-est s-au intins pe o saptamana“, a explicat aceasta.
Asadar, desi exista circumstantele unei anomalii meteo, se contureaza din ce in ce mai clar cauzele administrative si neputinta autoritatilor de a stapani un fenomen care se repeta periodic: inundatiile. Acuzatiile reciproce curg incepand de la varf. In timp ce premierul Tariceanu ii cearta pe oameni ca nu-i ajuta pe jandarmi suficient, presedintele Traian Basescu face apeluri ca functionarii primariilor sa vina din concedii.
Dincolo de declaratiile cu iz politicianist, explicatia oficialilor data reporterilor EVZ este ca bugetul Romaniei si societatea romaneasca nu pot suporta investitiile necesare pentru a „pansa“ toate zonele care sunt sub amenintarea inundatiilor in cazul unui fenomen meteorologic asemanator cu cel inregistrat in aceste zile, in nordul tarii.
Ministrii responsabili mai dau vina si pe mostenirea lasata de fostii ocupanti ai fotoliilor pe care ei stau azi, pe strategia defectuoasa, dar exclud dintre cauze defrisarile abuzive de paduri.
Evenimentul Zilei Explicatiile pentru dezastrul hidrologic din nordul tarii, care a afectat peste 130 de localitati, sunt de doua feluri. Prima