Greu de spus daca Sever Voinescu, Catalin Avramescu si, eventual, Traian Ungureanu, au incalcat deontologia si si-au tradat profesia prin probabila candidatura din partea PD-L la alegerile parlamentare.
Lucrurile nu pot fi judecate in alb si negru. Sigur, ar fi preferabil ca jurnalistii care incep tatonarile de afiliere la un partid politic sa renunte la aura impartialitatii jurnalistice, insa, pe de alta parte, cei in cauza nu au facut vreodata un secret din credintele lor politice, desi, recent Sever Voinescu semna in Cotidianul un articol deloc magulitor la adresa lui Traian Basescu.
In plus, Catalin Avramescu este, de ceva vreme, angajat al administratiei prezidentiale, iar Sever Voinescu a mai fost nominalizat de Cotroceni pentru un post de ambasador. Deci, optiunea lor nu este, sa fim seriosi, o surpriza.
Exista insa schimb destule exemple de ziaristi cel putin la fel de "orientati" politic ca ei, dar carora nici prin cap nu le trece sa se retraga din presa in numele optiunii politice. Dupa cum exista destule exemple de ziaristi care nici macar nu au optiuni ideologice, ci strict fiananciare care-i mana in profesie. Asa ca, fara a-i aplauda pe jurnalistii-candidati, nici n-ar trebui sa aruncam cu pietre in ei.
Apoi, poate nu e chiar cel mai rau lucru ca oameni inteligenti si tineri renunta la pasivitatea comentatorului de pe marginea arenei si intra in ea. Stiu insa ce sa faca acolo? Aceasta este, de fapt, marea intrebare care ar trebui sa ne preocupe mai mult decat eventuala si discutabila incalcare deontologica pe care ar fi comis-o.
In aceeasi nota, nu stiu daca eventualele candidaturi uninominale a filosofului Gabriel Liiceanu si a fotbalistului Ilie Dumitrescu ar fi succese pentru cei doi sau pentru democrat liberali. La fel candidaturile lui Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo si Nicolae Furdui Iancu