Printre proiectele vehiculate de ani intregi pentru Bucuresti se numara si organizarea de piete saptaminale de legume si fructe, in aer liber, destinata 100% producatorilor particulari. Pina ce se va reusi implementarea acestui proiect in Capitala, HotNews.ro va propune sa vedeti cum arata si cum functioneaza o astfel de piata in Dublin, capitala Irlandei.
20 de piete saptaminale
De zeci de ani, locuitorii Dublinului s-au obisnuit sa gaseasca la spre sau la final de saptamina aproximativ 20 de piete mobile de fructe, legume si alte produse derivate de la diferite ferme irlandeze si nu numai.
Pietele nu sint de dimensiuni mari si sint organizate, de obicei, fie in parcari publice, fie in locuri destinate doar traficului pietonal. Cele mai multe au loc simbata si duminica, dar mai exista citeva piete care se tin joia si vinerea dupa-amiaza. Gratie celor 20 de piete, practic orice locuitor al Dublinului are la maxim 2-3 kilometri un asemenea loc unde poate gasi, o data pe saptamina, produse proaspete pentru familie, in afara de marile magazine.
Ca in orice loc din Dublin unde se aduna oameni multi, in orice piata de legume de acest fel isi fac aparitia si citeva tonete care prepara pe loc de mincare pentru cumparatorii infometati: de la clatite frantuzesti dulci sau sarate, la cirnati si hamburgeri facuti pe gratar, de la calamari prajiti la falafel sau kebap.
Piata si in centrul istoric
Una dintre cele mai aglomerate piete organice se tine in fiecare simbata, de la 10 dimineata la 5 dupa-amiaza, in inima Dublinului, Temple Bar, zona pietonala cunoscuta drept locul cu cea mai mare densitate de puburi din lume, care atrage in mod normal mii de turisti zilnic.
Simbata dimineata e un pic altfel: dupa o noapte de petrecere pe micutele stradute, majoritatea turistilor cazati la hotelurile din jur in