Alunul face parte din familia Betulaceae impreuna cu carpenul, arinele si mesteacanul. O caracteristica a lui este ca nu are nevoie de insecte pentru polenizare ci se polenizeaza cu ajutorul vantului (anemofilie). Un singur matisor de alun produce cam 2 milioane de graunte de polen. Dus de vant, acesta poate ajunge la 500 km departare de copacul care l-a produs. De fapt alunul e principalul vinovat si de alergia polenului sau "guturaiul fanului".
Alunul este un arbust întâlnit pe dealuri şi în pădurile din împrejurimi. Cea mai raspandita specie de alun la noi in tara este Alunul (Corylus avellana L.) Acesta traieste 80-100 de ani si fructifica la cca 10 ani. Perioada de înflorire este februarie-martie şi oferă albinelor în special cantităţi mari de polen dar şi de nectar. Polenul de alun apare în momentul în care familiile de albine au cea mai mare nevoie de substanţe proteice pentru creşterea puietului, adică primăvara timpuriu.
Ciocolata cu alune
Numele Corylus Avellana L al alunului comun vine de la orasul Avella de langa Vezuviu, zona cu multi aluni inca din antichitate. De fapt alunul si-a restrans arealul la sud-vestul Europei in ultima glaciatiune, dar apoi s-a extins mult, fiind cea mai raspandita specie in Europa Centrala acum 9000 de ani. A fost totdeauna o buna sursa de hrana, conservabila, pentru om. Contine 50-73% uleiuri, 12-18% proteine. vitamine, saruri minerale. Alunele pot fi consumate proaspat sau prelucrate in produse de cofetarie, ciocolata, inghetata sau prajituri.
Alunul face parte din familia Betulaceae impreuna cu carpenul, arinele si mesteacanul. O caracteristica a lui este ca nu are nevoie de insecte pentru polenizare ci se polenizeaza cu ajutorul vantului (anemofilie). Un singur matisor de alun produce cam 2 milioane de graunte de polen. Dus de vant, acesta poate ajunge la 500 km departare de copacul care l-a prod