Aproximativ 174 de localităţi din Moldova şi Maramureş au fost răvăşite de furia unor viituri cum se întâlnesc o dată la un secol. Prăpăd. Sub acest cuvânt ar putea fi rezumate efectele revărsărilor de ape din nordul ţării, cel puţin dacă ţinem cont de concluziile primului bilanţ oficial al situaţiei din cele şapte judeţe afectate: Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Satu- Mare, Maramureş şi Sălaj. „Lista neagră“ începe cu cel puţin cinci morţi, aproape 13.000 de persoane evacuate şi alte câteva sute izolate în cele 174 de localităţi răvăşite de furia apelor. Sursa: RealitateaSursa: Alexandru RujaSursa: Alexandru RujaSursa: Dan SofroniaSursa: Dan SofroniaSursa: Dan SofroniaSursa: Monitorul de SuceavaSursa: Monitorul de SuceavaSursa: Monitorul de SuceavaSursa: EVZ
1 /. Peste aceste cifre seci, stă însă şocul statisticilor: experţii spun că marile râuri din nord cunosc asemenea debite doar o dată la un secol sau chiar mai rar. Iar în ceea ce priveşte râul Suceava, evenimentul e şi mai rar, o asemenea revărsare fiind aşteptată doar o dată la 500 de ani.
Însă dincolo de bilanţuri şi statistici, care ne mai îndeamnă la comentarii, se întinde o mare de durere, a oamenilor care şi-au văzut agoniseala de-o viaţă înecată pe loc sau, mai rău, pe cei dragi smulşi de lângă ei de torentele dezlănţuite. Reporterii EVZ, prezenţi în zonele afectate, au fost martorii unor scene de un tragism care depăşeşte orice închipuire.
POTOPUL BIBLIC DIN SUCEAVA
„L-am găsit pe tata plutind“
Cu gândul la Potopul biblic, bă- trânii din localităţile sucevene Horodnicu de Sus şi Ţibeni se gândesc că păcatele lor au provocat inunda- ţiile care le-au adus nenorocirea.
„Maică, semnele erau peste tot, ştiam că va veni prăpădul. Câinii au urlat toată noaptea, iar animalele din ogradă făceau gălăgie. Credeam că pământul se va cutrem