Bancherii au sesizat inca de la inceputul anului o incetinire a vanzarilor de credite pentru locuinte. Promotiile lansate nu au reusit sa ridice prea mult piata Creditul ipotecar si cel imobiliar au continuat sa incetineasca in mai, pentru a sasea luna la rand, cresterea lunara coborand la numai 195 mil. lei (53 mil. euro), de la un varf de 1,1 mld. lei (337 mil. euro), inregistrat in noiembrie anul trecut.
Totusi, cresterea soldului din mai anul acesta este usor mai mare decat cea inregistrata in aceeasi luna a anului trecut.
La sfarsitul lui mai, soldul creditelor pentru investitii imobiliare ajunsese la 16,5 miliarde de lei (echivalentul a 4,5 miliarde de euro). Acest sold reflecta insa numai creditele imobiliare clasice, in conditiile in care BNR include creditele de nevoi personale cu garantie ipotecara in categoria celor de consum.
"Franarea a fost determinata, pe de o parte, de evolutia costului creditului ipotecar, dar si a conditiilor de finantare impuse de banci. Pe de alta parte, evolutia pietei imobiliare a dus la crearea unor expectatii de reducere a preturilor, astfel ca unii clienti au preferat sa amane contractarea unui credit", spune Dorin Cojocaru, senior partner la casa de consultanta DTD Team si fost director credite retail in BCR.
El afirma ca bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor chiar inainte de aparitia noilor reglementari ale BNR, pentru a reduce riscurile pe care si le asuma. Desi accentul a fost pus pe cresterea restrictivitatii la creditele fara garantii (de consum), si creditele imobiliare sunt acum mai greu de obtinut.
"In perspectiva, implementarea noilor conditii ale BNR va reduce in continuare cresterea creditului de retail. Pe piata imobiliara lichiditatea va fi in continuare scazuta, in cel mai bun caz", mai spune Cojocaru.
Majoritatea analistilor si bancherilor vorbesc acu