Patrimoniu cultural de exceptie, cetatea Rupea este situata pe un masiv de bazalt in apropierea importantului drum de comunicatie ce lega Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca prin pasurile sud-estice. Prima ei atestare documentara dateaza din 1324 (Castrum Kuholm), cand a servit ca loc de refugiu al sasilor rasculati impotriva lui Carol Robert, regele Ungariei. In prima faza, mai veche decat colonizarea germana, s-a constituit cetatea de sus. Cetatea de mijloc a fost ridicata in secolul al XV-lea si largita la inceputul secolului al XVII-lea. Cetatea de jos a fost construita in secolul al XVII-lea. Din pacate, acum Rupea este lasata in paragina. Nici un ghid tiparit si nici macar niste scari pe cararea din padure pe care se urca la cetate.
» Oricine a trecut vreodata pe DN 13, la jumatatea drumului dintre Brasov si Sighisoara, nu se poate sa nu fi observat, pe un deal, la 500 metri inaltime, Cetatea Rupea. Vazuta de pe drum, aceasta pare solida si impunatoare, insa, odata ajuns intre zidurile ei, turistul traieste impresia ca se afla intr-o cetate care cu greu a supravietuit unui bombardament.
Pesemne aceasta este soarta cetatilor romanesti. Dupa ce in ele s-au refugiat generatii de localnici din fata diferitelor invazii, miile de mostenitori feriti de atacul dusmanului nu sunt in stare sa conserve zidurile care odinioara ii aparau pe stramosii lor. Patrimoniu cultural de exceptie, Cetatea Rupea este situata pe un masiv de bazalt, in apropierea importantului drum de comunicatie ce lega Transilvania de Moldova si de Tara Romaneasca prin pasurile sud-estice. Prima ei atestare documentara dateaza din 1324 (Castrum Kuholm), cand a servit ca loc de refugiu al sasilor rasculati impotriva lui Carol Robert, regele Ungariei. Sistemul de fortificatii consta in trei incinte. In prima faza, mai veche decat colonizarea germana, s-a constituit c