În localitatea Ricla, de lângă Zaragosa, primarul nu poate fi ales fără sprijinul comunităţii române Mica localitate din Aragon prosperă în special de pe urma muncii celor peste 2000
În localitatea Ricla, de lângă Zaragosa, primarul nu poate fi ales fără sprijinul comunităţii române
Mica localitate din Aragon prosperă în special de pe urma muncii celor peste 2000 de imigranţi din România care lucrează în agricultură.
În preajma alegerilor locale din 2007, primarul din acea vreme, Eladio Lopez, candidatul Partidului Aragonez (dreapta), a fost denunţat de opoziţie pentru intenţia de manipulare a voturilor românilor.
Cu câteva ore înainte de a se încheia înscrierea în Registrul Electoral, demers obligatoriu pentru comunitarii care vor să voteze, un funcţionar al primăriei a înregistrat 300 de români.
Opoziţia a denunţat o serie de presupuse delicte: înscrierea românilor s-a făcut într-o sâmbătă, când primăria era închisă, iar cei 300 au apărut în sat "peste noapte". Ulterior, s-a aflat că aceştia au fost aduşi în Ricla chiar de primar, care le-a oferit locuri de muncă pe plantaţiile sale. Eladio Lopez a declarat că intenţia sa a fost aceea "de a facilita imigranţilor dreptul la vot".
Au votat împotriva patronului
Şi românii au votat, însă au ales un alt candidat, de la Chunta Aragonesista, formaţiune politică de stânga. Actualul primar, Francisco Romeo Manias (57de ani), îi consideră pe români prietenii săi: "Lor le datorez obţinerea mandatului. Am fost votat de 74% dintre cetăţeni, iar mai mult de jumătate au fost români."
În sat există şi o primărie neoficială, în barul soţilor Valentina şi Petre Lucaci, numit semnificativ "Ambele lumi." Aici s-au rezolvat multe dintre problemele românilor, iar Francisco recunoaşte că "este o primărie deschisă de la 5 dimineaţa până la ceas târziu în noapte".
Mic dejun cu a