Vechile conserve, ceaiuri şi dulciuri în ambalaje terne, stivuite în piramide ca în alimentarele comuniste, sunt cumpărate de nostalgici sau curioşi.
1 /.
Gastronom Nr. 1“, un magazin specializat în comercializarea produselor de lux, precum şampania şi caviarul, a înfiin- ţat un raion aprovizionat exclusiv cu produse de genul celor care se găseau pe vremea comunismului, scrie „The Sunday Telegraph“. Găzduit în complexul GUM, o clădire construită în epoca ţaristă, situată în Piaţa Roşie, magazinul a amenajat o serie de rafturi şi vitrine în care stau, alături de cele mai rafinate mărfuri, o mulţime de articole pseudosovietice.
Amatorii pot cumpăra de aici sau la comandă cutii de ceai verde indian, într-un ambalaj de carton galben, ornat cu un elefant pe care l-ar recunoaşte orice rus în vârstă de peste 20 de ani. Pentru o bună parte a populaţiei ruse, colapsul Uniunii Sovietice nu a însemnat doar moartea unui regim politic strict, ci şi dispariţia unui stil de viaţă pe care-l îndrăgeau, condimentat printre altele cu ciocolăţele produse în fabrici de stat şi brânzeturi care s-au evaporat odată cu dictatura Partidului Comunist Rus.
Gustul vremurilor trecute
„Oamenii vor să-şi amintească de vremurile bune, în compania prietenilor buni - de timpuri când iarba era mai verde şi soarele mai strălucitor“, explică Albert Popkov, avutul patron al Odnoklassniki, un portal de relaţionare socială similar cu Facebook. El a vizitat magazinul şi a găsit chiar şi tipul de aranjare comunist: „piramide“ de conserve de carne şi de lapte condensat, toate în ambalajele terne.
„Multe produse din era sovietică nu erau realmente gustoase - cred că-i vorba mai degrabă de nostalgie“, declară Ilia Brodski, un alt cumpărător. În perspectiva sa, aspectul mărfurilor reaminteşte de vremuri mai simple. „În acea vreme, sticlele de che