Clădirea care adăposteşte singurul muzeu-arhivă al evenimentelor din decembrie 1989 va fi predată astăzi noilor proprietari Imobilul în care Ministerul Culturii a investit peste
Clădirea care adăposteşte singurul muzeu-arhivă al evenimentelor din decembrie 1989 va fi predată astăzi noilor proprietari
Imobilul în care Ministerul Culturii a investit peste jumătate de milion de euro şi în care se află mii de documente legate de crimele comise în decembrie 1989 va fi închis.
Clădirea, situată în centrul Timişoarei, a fost retrocedată în natură în urma unui litigiu în instanţă. "Muzeul Memorialul Revoluţiei funcţionează aici din 1998. Sunt peste 20.000 de documente şi mii de înregistrări audio şi video", a declarat Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.
El susţine că Primăria Timişoara nu a fost interesată să găsească o soluţie pentru ca muzeul să nu îşi închidă porţile din cauza retrocedării.
"Puteau să despăgubească în bani proprietarii. Nu au făcut nimic şi nici nu ne-au oferit alternativă", a mai spus Orban.
Noii proprietari vor chirie retroactiv
Orban a primit o adresă de la Direcţia Patrimoniu a Primăriei Timişoara în care i se cere să predea clădirea moştenitoarelor fostului proprietar, fără să i se indice ce se întâmplă cu muzeul şi arhiva acestuia.
Mandatarul celor cărora li s-a retrocedat imobilul, Petru Juravle, spune că va pune lacăt pe muzeu. Potrivit acestuia, valoarea de piaţă a clădirii este de peste şase milioane de euro. "Primarul ne-a oferit 300.000 de euro despăgubiri, după care nu a mai fost interesat să discute problema.
Memorialul ne datorează acum şi chirie pentru perioada de un an şi jumătate care s-a scurs de la retrocedarea în instanţă. E vorba de 2.500 de euro lunar", a spus Juravle. Reprezentanţii municipalităţii nu au comentat situaţia.
Multe informaţii