Aglomeratia de la cabinetele medicale ii exaspereaza pe brailenii care, fie din cauza unui stadiu avansat al bolii, fie ca nu au timp sa stea ore in sir pe la usile medicilor, renunta sa se mai adreseze medicului de familie sau celui specialist si apeleaza direct la serviciile de urgenta.
In ambulatoriile de specialitate, pacientii stau la coada cu orele in fata usilor cabinetelor medicale pentru a obtine consultatii gratuite. Aceasta, pentru ca numarul consultatiilor zilnice gratuite este limitat prin contractul pe care medicii l-au incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Cei care ajung prea tirziu la consult risca sa plateasca pentru consultatie sau sa fie trecuti pe listele de asteptare. De aceea, multi bolnavi vin de dimineata la medic fie pentru a sta la rind la consultatie, fie pentru a obtine o programare la consultatii in urmatoarele zile, astfel incit sa nu fie pusi sa plateasca pentru acest serviciu.
Sanatatea noastra, calculata in puncte
Pe de alta parte, potrivit legislatiei in vigoare, un medic care lucreaza cu norma intreaga, de 7 ore, poate sa acorde maximum 28 de consultatii pe zi. Aceasta, in situatia in care nu a efectuat si servicii medicale. "Daca un medic face o oscilometrie, daca un chirurg face o mica interventie, acestea sint considerate servicii medicale si, in aceste conditii, numarul total de consultatii se reduce proportional cu numarul acestor servicii. Astfel, medicul specialist cu norma intreaga poate sa dea fie 28 de consultatii, fie maximum 20 de consultatii, plus servicii medicale in cuantum de 150 de puncte pe zi", am aflat de la dr. Mariana Tarachiu, directorul CJAS.
Potrivit sursei citate, fiecare serviciu medical este cuantificat cu un numar de puncte, pe specialitati. La cabinetele unde exista o adresabilitate mai mare, iar numarul de pacienti care