Dobinzile sint principala arma a bancilor in batalia lor pentru a atrage banii populatiei. Criza de resurse financiare ieftine ce se manifesta de ceva vreme pe piata face ca bancile sa pluseze tot mai mult in contul dobinzilor platite pentru depozite. In ultima perioada, tinta multor jucatori este pe segmentul economisirii in valuta, acolo unde au efectuat principalele miscari de dobinzi.
Volksbank, Banca Romaneasca, Alpha Bank si Bancpost sint banci care platesc mai bine pentru depozitele in valuta. Cei de la Bancpost au miscat dobinda oferita pentru contul de economii Mega Cont, urcind-o la 4,5%. Produsul nu are limita inferioara de suma pentru care se plateste dobinda, iar retragerile si depunerile se pot realiza fara nici o restrictie, intocmai ca la un cont curent.
De asemenea, veniturile din dobinzi generate nu se impoziteaza. In atari conditii, calculele bancii arata ca dobinda de 4,5% este echivalenta uneia de 5,36% pentru un depozit la termen. In urma cu putin timp, Banca Romaneasca a urcat si ea cu pina la 1,3 puncte procentuale dobinzile la depozitele in euro. Astfel, banca plateste cu 4,6% depozitele in euro constituite pe o luna si cu 5,75% cele pe un an.
La inceputul saptaminii trecute, Alpha Bank a facut o miscare de majorare a dobinzilor, ce vizeaza majoritatea produselor de economisire, atit in lei, cit si in euro. Pentru moneda europeana, cresterile de dobinda sint de pina la 0,8 puncte procentuale, iar pentru lei, cu pina la doua puncte procentuale. Noile dobinzi pentru depozitele la termen ajung la 10,25% pentru lei si la 5,25% pentru euro, pentru perioade de constituire de 6 luni. La Alpha Progressive, produsul a carui dobinda creste lunar, nivelul acesteia ajunge la 9,8%, la ultima luna, pentru euro, de la 9% inainte, in timp ce pentru lei ultima luna are o dobinda de 17,25%. Pentru intervalul maximal al disponib