Parcurgem, cu mai multă sau mai puţină implicare, ceea ce lumea muzicală a denumit „Anul Internaţional Puccini“.
Dacă pe plan mondial manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui compozitor sunt variate, spectaculoase, răspândite pe întreg mapamondul, la noi până acum evenimentele dedicate „celui mai iubit dintre compozitori“ atrag atenţia prin... lipsă.
Săptămânile acestea, la Torre del Lago (adică acasă la Puccini) se desfăşoară festivalul anual care poartă numele maestrului italian. Mii de spectatori, veniţi din întreaga lume, intră cu emoţie în noua arenă construită în aer liber, pe malul lacului, asistând la producţii spectaculoase cu „Turandot“, „Tosca“, „Madama Butterfly“ şi „Edgar“ (scoţând din buzunar până la 160 de euro pentru un bilet).
La noi este... vacanţă. Nici un teatru liric nu are în plan vreun festival, vreo premieră ori vreun concert Puccini! Poate, la toamnă, după binemeritata odihnă?!
În schimb, un oraş fără Operă, dar care a dat lumii pe una dintre marile interprete pucciniene, Hariclea Darclée, cinsteşte memoria celebrului creator italian printr-un Spectacol Extraordinar Puccini, care, în interpretarea celor mai talentaţi tineri muzicieni, aduce în faţa publicului cele trei miniaturi operistice grupate sub denumirea de „Triptic“. În mod uimitor, cele trei eroine din: „Il Tabarro“, „Suor Angelica“, „Gianni Schicchi“ vor fi redate de o singură interpretă: foarte tânăra soprană Aurelia Florian, studentă la Universitatea din Braşov. Premiera pucciniană face parte din suita de manifestări organizată de Mariana Nicolesco sub genericul Masterclass Brăila 2008, prilej cu care zeci de tineri din ţară şi din străinătate se perfecţionează în arta cântului şi participă la evenimente de răsunet.
Este ultimul masterclass înainte de sărbătorirea, în 2010, a 150 de ani