Potrivit legii si asa cum a trancanit in dese rinduri, Daniel Morar n-avea cum sa stie ca seful ierarhic superior procurorului de caz va decide infirmarea deciziei de NUP.
Vineri, 25 iulie 2008, purtătorul de cuvînt al DNA, Livia Săplăcan, a dat citire unui Comunicat prin care instituţia condusă de Daniel Morar anunţa că şeful ierarhic superior a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul aşa-zisului proces de Trădare şi spionaj. Dezvăluiri făcute ulterior de presă au arătat că autorul acestei decizii nu e nimeni altul decît Mircea Zărie, adjunctul procurorului-şef al DNA, cunoscut opiniei publice pentru iuţeala cu care l-a scos pe Traian Băsescu din Dosarul Flota.
Cu zece zile în urmă, la 16 iulie 2008, DNA anunţa tot printr-un Comunicat că procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale pentru luare de mită şi luare de foloase necuvenite în cazul acuzaţiilor din celebrul proces. Tot presa a descoperit că procurorul de caz se numeşte Ileana Adina Mocioacă.
Aşa cum s-au străduit să atenţioneze opinia publică puţinele ziare şi televiziuni rămase independente în România lui Traian Băsescu, decizia de infirmare a fost anunţată de Daniel Morar, şeful DNA, cu vreo cîteva zile înainte de a se produce. Pentru cei care se mai iluzionează că, în România, anchetele şi procesele se desfăşoară cu deplina respectare a normelor statului de drept, antepronunţarea de către şeful DNA ar putea stîrni nedumeriri. Potrivit legii şi aşa cum a trăncănit în dese rînduri, Daniel Morar n-avea cum să ştie că şeful ierarhic superior procurorului de caz va decide infirmarea deciziei de NUP.
Aceiaşi naivi ar putea fi nedumeriţi şi de o altă realitate.
Dosarul privind aspectele de corupţie în cazul Trădare şi spionaj a fost trimis de DIICOT la DNA la 4 aprilie 2007. Se presupune că procurorul de caz a desfăşu