Cel putin 200 de persoane din toata tara au cumparat bilete de avion procurate prin frauda online de catre reteaua de hackeri descoprita la Slobozia. Cele mai multe bilete au fost emise de catre companii aeriene low-cost, dar si operatori cu traditie, precum KLM sau Air France, care au transportat multi dintre beneficiarii serviciilor acestor pirati online.
Cinci barbati, patru din Slobozia si unul cu domiciliul in Bucuresti, au fost arestati zilele trecute tot pentru frauda informatica. Insa, spre deosebire de mult mai
mediatizatul caz de la Valcea, in care au fost implicati 34 de raufacatori ce se ocupau cu organizarea licitatiilor false pe internet, hackerii din Slobozia au intrat pe un segment mult mai select. Ei s-au specializat in procurarea biletelor de avion pe care le plateau cu bani sustrasi din conturile online ale unor cetateni straini si le revindeau apoi, la preturi mult mai mici, romanilor dornici de calatorii la sfert de pret.
Tarif maxim: 80 de euro
Procedeul nu este nici pe departe atat de complicat cum ne-am inchipui, a explicat Ionut Spiridon, procuror pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DIICOT, biroul teritorial Ialomita. Companiile aeriene nu au nimic impotriva faptului ca biletul de avion sa fie platit de o alta persoana decat cea care va urca de fapt in avion. Astfel, cu ajutorul datelor de identitate ale unor cetateni straini, procurate cel mai adesea prin clasicele atacuri de phishing, hackerii cumparau bilete de avion pe care le plateau din conturile pagubitilor, la tariful real solicitat de operatorii aviatici.
Rezervarea se facea insa pe numele unor romani care se bucurau ca tinerii reusesc sa le faca rost rapid de bilete, la preturi ce ajungeau chiar si la un sfert din tariful perceput de companiile aeriene. "Hackerii nu cereau mai mult de 50-80 de euro pe bilet, aceasta suma reprezentand