» Din 10.000 de dosare, numai in 34 s-a decis condamnarea statului roman.
» CEDO a dispus acordarea de daune morale in dosarele a doi constanteni.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a devenit, inca de la infiintare, "mama" tuturor persoanelor nemultumite de sistemul legislativ din UE. Cele mai multe plangeri vin din tarile care stau inca prost in ceea ce priveste democratia si functionalitatea institutiilor de baza. Potrivit unor statistici prezentate anul trecut de Consiliul Superior al Magistraturii, aproape 10.000 de romani au depus plangeri in 2007 la CEDO, dar statul roman a fost condamnat numai in 34 de cauze.
Astfel, tara noastra se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste numarul dosarelor trimise la Strasbourg. Totusi, inaltul for european a obligat deja statul roman la plata unor despagubiri de peste 4,5 milioane euro, bani platiti din bugetul de stat. Magistratii constanteni atrag atentia asupra faptului ca multe cereri sunt respinse pentru ca reclamantii nu epuizeaza toate caile de atac. "Anul trecut mai multi judecatori de la Consiliul Superior al Magistraturii au mers la Strasbourg pentru a analiza situatia dosarelor trimise la CEDO de catre romani. Cele mai multe vizeaza neexecutarea hotararilor judecatoresti, arestarea preventiva si practica neunitara din instanta. Totusi, aceste cauze nu pot fi impuse magistratilor" a, declarat Razvan Anghel, purtator de cuvant al Tribunalului Constanta.
Au castigat la CEDO
La sfarsitul anului trecut, Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in cauza Valer Pop impotriva Romaniei si a constatat incalcarea articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Barbatul a fost trecut in rezerva, urmand sa primeasca alocatii compensatorii in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 7/1998, plati care, potrivit aceleiasi ordonante, era