Radicalii din PCM au acceptat să candideze sub umbrela UDMR pentru a deveni parlamentari. Sursa: Arhiva EvZ
Radicalii maghiari au anunţat ieri că acceptă, de principiu, propunerea UDMR de a forma o „coaliţie internă“ pentru alegerile parlamentare. Deşi, iniţial, a respins propunerea Uniunii, Szasz Jeno, preşedintele PCM, s-a răzgândit, invocând, într-o declaraţie pentru EVZ, „interesul maghiar“ pentru accederea în parlament a celor două formaţiuni.
Conducerea PCM a decis duminică seară, la Odorheiu Secuiesc, să-i trimită o scrisoare preşedintelui UDMR, Marko Bela, în care îl invită să reia negocierile pentru colaborarea la alegerile din toamnă, în forma propusă de Uniune. Decizia liderilor PCM a survenit atacurilor lui Marko Bela la adresa lui Szasz, pe care l-a acuzat de periclitarea interesului maghiar şi „torpilarea“ negocierilor dintre cele două tabere, mediate de episcopul reformat, Laszlo Tökes. În favoarea înţelegerii PCMUDMR a intervenit inclusiv liderul opoziţiei din Ungaria, fostul premier Viktor Orban, care s-a alăturat intenţiei lui Tökes de grupare a maghiarilor înainte de parlamentare.
Alianţă neoficială
Radicalii maghiari au propus o nouă rundă de negocieri pentru sfârşitul acestei săptămâni, în urma cărora să se cadă de acord asupra unui protocol. Colaborarea nu vizează însă o alianţă politică, înregistrată la Tribunal, caz în care se aplică un prag electoral de 8%, ci o „coaliţie internă“, în care reprezentanţii PCM să candideze oficial sub culoarea Uniunii. În aceşti termeni, oferta UDMR pentru radicali priveşte un număr de aproximativ 6 parlamentari, echivalentul a 16% (rezultat obţinut de PCM în maghiarime la alegerea consilierilor judeţeni).
Conform ofertei UDMR, după alegerile parlamentare, reprezentanţii PCM îşi pot păstra culoarea şi doctrina politică într-un grup parlamentar dis