Ciocolata albă este rezultatul folosirii untului de cacao, ce nu conţine şi bucăţi de cacao. Printre ingredientele acestei delicatese se mai numără laptele praf, zahărul, lecitina, dar şi diverse arome, dintre care cel mai des folosită este vanilia. Primul tip de ciocolată albă a fost produs în perioada de după primul război mondial, iar „responsabili“ sunt elveţienii. Compania Herbert’s Candies a fost prima care a descoperit ciocolata albă în Statele Unite, însă la un an după ce aceasta cucerise Europa. Popularitatea acestui nou tip de ciocolată a crescut simţitor, în special în America, după anul 1984, când producătorul Nestle a scos pe piaţă un sortiment numit „Nestle Alpine White“, ce conţinea ciocolată albă şi migdale, o combinaţie care a cucerit definitiv consumatorii din America.
Norme pentru acest sortiment Ciocolata albă nu conţine masă şi bucăţi de cacao, prin urmare, amatorii de dulciuri din multe ţări nu o consideră o ciocolată adevărată. Chiar şi aşa, producătorii iau foarte în serios normele ce trebuie respectate în producerea ei. Aceasta trebuie să aibă cel puţin 20 la sută unt de cacao, laptele praf trebuie să reprezinte 14 la sută din masa totală a batonului de ciocolată, iar îndulcitorii trebuie să conţină mai puţin de 55 la sută zahăr. Există şi tipuri care sunt produse cu grăsimi vegetale şi, prin urmare, nu conţin derivaţi de cacao. Culoarea face diferenţa între acest sortiment şi ciocolata albă obişnuită: prima este albă, cealaltă este crem.
Diferenţe între ciocolata neagră şi cea albă Există anumite caracteristici ce diferenţiază ciocolata albă de cea obişnuită. De exemplu, ciocolata „adevărată“ conţine boabe de cacao prăjite şi măcinate foarte fin, în schimb, cea albă nu conţine nici un fel de elemente solide de cacao. Cu toate acestea, nu există diferenţe fundamentale între procesele de producere a ciocolatei albe, a celei cu