Măsura recentă a guvernului de a impozita mai mult decât până acum salariile programatorilor atrage proteste vehemente din partea acestora. „Nu este acceptabil ca guvernul să promoveze măsuri cu aplicabilitate imediată ce au consecinţe importante asupra bugetelor companiilor, practic de la o zi la alta. Nu este acceptabil ca pentru aceste măsuri organizaţiile afectate şi reprezentanţii acestora să nu fie consultaţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Liviu Dan Drăgan.
Acum o lună, guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care impozitul pe venit al programatorilor se va calcula pe baza venitului propriu-zis, şi nu pe baza salariului minim brut pe economie, ca până acum. Drăgan avertizează că acest lucru înseamnă scăderea profitabilităţii acestor companii şi impiedicarea dezvoltării lor. El a precizat că efectul acestei ordonanţe asupra bugetului de pensii este unul nesemnificativ, din moment ce în România sunt circa 22.000 de programatori.
Măsura luată de Guvernul României în 2001, de a lua un impozit mai mic din salariile programatorilor, a fost anunţată ca o încercare de a opri exodul de „creiere” în străinătate şi de a dezvolta o piaţă internă de dezvoltare de software care să poată asimila promoţiile din ce în ce mai mari de absolvenţi de informatică. (V.R.)
Măsura recentă a guvernului de a impozita mai mult decât până acum salariile programatorilor atrage proteste vehemente din partea acestora. „Nu este acceptabil ca guvernul să promoveze măsuri cu aplicabilitate imediată ce au consecinţe importante asupra bugetelor companiilor, practic de la o zi la alta. Nu este acceptabil ca pentru aceste măsuri organizaţiile afectate şi reprezentanţii acestora să nu fie consultaţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, a declarat ie