Doi din cinci şoferi de pe autostrăzile italiene sunt străini, aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Asociaţia Naţională a Firmelor de Transport Automobilistic (ANITA), publicat
Doi din cinci şoferi de pe autostrăzile italiene sunt străini, aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Asociaţia Naţională a Firmelor de Transport Automobilistic (ANITA), publicat de "Metropoli". Fenomenul este în creştere, de la 30% în 2002, la 40% în 2008.
Cei mai mulţi şoferi sunt românii, 25,7 % din totalul străinilor, urmaţi de sârbi cu 20,1%. În mare parte, şoferii sunt angajaţi, dar este în creştere şi numărul celor care îşi deschid firme proprii. Motivul principal pentru care strănii fac această meserie este acela că, deşi este o muncă grea, este foarte bine plătită faţă de altele.
Există şi o concurenţă masivă între muncitorii străini, iar faptul că ei cunosc mai multe limbi este un mare avantaj. Nu este de mirare că mulţi dintre angajaţii firmelor care fac transporturi externe sunt străini", comentează Giuseppina Della Pepa, secretar general al ANITA.
Damian I., de 40 de ani, mărturiseşte însă că nu toţi patronii plătesc salarii decente şoferilor. El a lucrat cinci ani pentru un patron care îl plătea cu 1.200 de euro, iar 200 de euro din salariu îi oprea ca plată a chiriei, pentru că dormea în camion.