Monica Cristina Benaroyo Pencu, născută în România, a fost dată dispărută în data de 11 septembrie 1973 În urmă cu o săptămână, în deşertul din Chile, în timpul unui
Monica Cristina Benaroyo Pencu, născută în România, a fost dată dispărută în data de 11 septembrie 1973
În urmă cu o săptămână, în deşertul din Chile, în timpul unui antrenament militar, un soldat a descoperit cadavrul decapitat al unei femei, româncă la origine.
Clima din deşert şi în special nivelul ridicat de salinitate caracteristic deşertului chilian au contribuit ca o parte din corp să se conserve surprinzător de bine.
Astfel, cu ajutorul amprentelor digitale, s-a putut stabili identitatea femeii: Monica Cristina Benaroyo Pencu, născută în România, cetăţean uruguayan. Hainele intacte, o bancnotă din anii `70 şi un pachet de ţigări vechi, marca Hilton, pe care era marcat preţul (10 escudos, monedă care a circulat în Chile între anii 1960 şi 1974), au indicat că femeia a fost asasinată după lovitura de stat din anul 1973.
Admiratoarea lui Che Guevara
Cum Monica Cristina Benaroyo Pencu nu figurează pe lista oficială a victimelor regimului dictatorial al lui Augusto Pinochet, amprentele sale au fost trimise autorităţilor din ţările sud-americane. Astfel, s-a descoperit că amprentele aparţin Monicăi Benaroyo, menţionată în Registrul cetăţenilor uruguayeni dispăruţi în Chile.
Monica Pencu s-a născut în România, în anul 1925. Era fiica ambasadorului Persiei, căsătorit cu o româncă, după cum relevă ziarul chilian "La Republica".
După cel de-al Doilea Război Mondial, părinţii Monicăi au emigrat în Uruguay. În anul 1956, ea a obţinut cetăţenie uruguayană, iar la scurt timp a devenit licenţiat în filosofie la Facultatea de Ştiinţe Umane din Montevideo. Admiratoare a ideilor lui Che Guevara, s-a înscris în Partidul Comunist în 1971. A studiat un timp la Un