» Legea asigurarii obligatorii a locuintelor impotriva dezastrelor naturale sta blocata in Parlament de mai bine de o jumatate de an.
» Unii deputati, dar si analisti economici cred ca marile companii de asigurari nu vor sa aiba aceasta povara pe umeri si se opun, altii ca statul vrea sa arunce pisica in curtea privatilor, pentru a scapa de cheltuieli.
Dupa ce inundatiile au devenit un fenomen care loveste fara gres Romania an de an, Guvernul a initiat un proiect de lege care sa oblige pe toata lumea sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale precum inundatiile sau cutremurele. Pe scurt, pentru o casa de calitate superioara, cu fundatie din beton, s-ar fi platit 20 de euro pe an, suma despagubirii fiind de 20.000 de euro, iar pentru o casa de calitate inferioara, din chirpici sau alte materiale, pentru 10 euro pe an ar fi fost asigurate despagubiri de 10.000 de euro. Sistemul ar fi fost gestionat de un grup de societati de asigurari, constituit ca entitate separata. Astfel, oamenii si-ar fi putut recupera o parte din pierderile cauzate de inundatii, iar cheltuielile statului cu despagubirile ar fi disparut. Acest sistem ar fi fost suplimentar fata de cel al asigurarilor facultative de locuinte, deja existent, unde nu exista limite impuse ale sumelor de bani. In 2007, proiectul a ajuns in Parlament, unde a fost aprobat de Senat. De la sfarsitul anului trecut, el sta blocat la Camera Deputatilor, in Comisia Economica.
Vicepresedintele acestei comisii, deputatul PRM Octavian Purceld, nu-si mai aduce aminte foarte clar de stadiul acestui proiect de lege, dar stie de ce s-a impotmolit: "Au existat niste pozitii ale unor colegi si obiectii din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la nivelul sumelor de asigurare. N-am cazut de acord. Nu stim nici daca este constitutionala obligativitatea acestei asigur