Grupul ceh CEZ, actionarul majoritar al fostei Electrica Oltenia, a achizitionat proiectul de turbine eoliene de 350 MW dezvoltat de fondul polonez de investitii Continental Wind Partners (CWP) si asteapta aprobarea Consiliului de Supraveghere al grupului
Contractul cu CEZ urmeaza sa fie semnat la inceputul lunii august, valoarea tranzactiei depasind 100 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata. Proiectul de centrale eoliene de 350 MW vandut de CWP este situat in Dobrogea, in localitatea Fantanele, si poate fi extins la 600 MW. Cehii vor investi circa 780 de milioane de euro in dezvoltarea proiectului, avand in vedere ca instalarea unui MW atrage costuri de 1,3 milioane de euro.
"Suntem foarte aproape de inchiderea tranzactiei, dupa un proces indelungat de negociere. CWP nu ne-a transmis o scrisoare oficiala, dar ne-a selectat drept castigatori. Acum asteptam decizia Consiliului de Supraveghere a grupului", a declarat Doru Voicu, directorul de dezvoltare al CEZ Romania. Reprezentantii CEZ nu au dorit sa confirme valoarea tranzactiei.
Strategia CEZ de intrare pe partea de energie regenerabila este de a-si acoperi necesarul de certificate verzi prin intermediul productiei proprii. Fiecare furnizor de energie electrica este obligat sa aiba un anumit procentaj obtinut din resurse regenerabile in energia totala pe care o livreaza clientilor sai.
CEZ este asistat in aceasta tranzactie de catre casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, in timp ce vanzatorii sunt consiliati de biroul local al Salans si de birourile din Bucuresti si Londra ale casei de avocatura britanice Linklaters, numarul doi mondial.
Cehii sunt implicati si in proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, care va intarzia cu un an pentru ca autoritatile nu au anuntat inca oficial grupul cu privire la majorarea