Locuitorii cât şi străinii interesaţi de achiziţionarea unei a doua case aşteaptă preţuri mai mici pentru a reintra în piaţă Piaţa imobiliară din Bulgaria a fost extrem de
Locuitorii cât şi străinii interesaţi de achiziţionarea unei a doua case aşteaptă preţuri mai mici pentru a reintra în piaţă
Piaţa imobiliară din Bulgaria a fost extrem de populară în ultimii ani în rândul investitorilor. Proprietăţile din ţara vecină generau până nu demult randamente cu mult peste media europeană.
Un lucru excelent pentru jucătorii din domeniu. Nu la fel de bun, însă, pentru locuitorii de dincolo de Dunăre, pentru că preţurile au explodat. Segmentul rezidenţial, singurul care afectează majoritatea locuitorilor, a ajuns la cote care nu mai pot fi suportate de piaţă.
O criză pe piaţa rezidenţială din Bulgaria era aşteptată de analiştii companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, încă din primul trimestru al anului.
"Bulgaria nu a luat în considerare o posibilă aglomerare a pieţei", a declarat Liam Bailey, directorul Departamentului Rezidenţial Knight Frank. "Pentru o bună perioadă, această ţară a fost imună la crizele imobiliare de pe continent", a spus Bailey.
Oferta depăşeşte deja cu 50% cererea
În primul trimestru al anului, preţul unui apartament bulgăresc a crescut în medie cu 17%, potrivit agenţiei imobiliare Adress, citată de publicaţia "Standard News". În aceeaşi perioadă, oferta de apartamente depăşea deja cu 50% cererea. Astfel că valoarea de tranzacţionare a locuinţelor a început să scadă.
Majoritatea preţurilor pentru un metru pătrat se situează acum sub 1.000 de euro, iar analiştii Adress spun că trendul descendent se va menţine cel puţin până la sfârşitul anului.
În acest context, tot mai mulţi clienţi renunţă la înţelegerile încheiate pentru achiziţionarea unui apartament. Nu doar tranzacţiile c