Comisia Europeană penalizează dur poluatorii şi pune punct sufocării artificiale a facturilor la curent.
Electricitatea produsă în termocentrale va fi mai scumpă în urmă torii ani, iar consumatorii români vor simţi la buzunar facturile tot mai mari. În România, 40% din energie este produsă pe bază de cărbune, unul dintre combustibilii care, prin ardere, produce o cantitate imensă de gaze cu efecte de seră. Ţările care utilizează preponderent această resursă, cum ar fi cele din estul Europei, vor avea cel mai mult de suferit, se arată într-un studiu Reuters. În această situaţie, mai spun analiştii chestionaţi de Reuters, se află România şi Bulgaria, unde cărbunele generează 40% din producţia de energie, Cehia, cu 57 de procente, sau Polonia, cu o pondere covârşitoare de 94%.
Tarife ţinute în frâu de populism
În prezent, agenţii economici poluatori primesc gratuit un număr de certificate de emisii de dioxid de carbon, care le permit să emită o anumită cantitate de gaze nocive. Comisia Europeană vrea să elimine acest sistem, începând cu 2012. Astfel, companiile - adică şi producătorii de energie - vor plăti integral pentru poluarea produsă. Peste trei sferturi din poluatori activează în industria energetică, iar majorarea acestor cheltuieli se va oglindi, automat, în factura la utilităţi plătită de consumatorul final.
Ţările din Est, alături de cele Baltice, vor să promoveze ideea desfiinţării treptate a sistemului de cote de certificate pentru emisii. Însă oficialii europeni susţin că, în fostele state comuniste, preţurile la energie sunt oricum ţinute în jos artificial din motive politice, populiste. Ei spun că aceste tarife trebuie oricum majorate, pentru a încuraja investitorii să modernizeze capacităţile vechi existente şi să realizeze noi unităţi. „Multe dintre aceste ţări trebuie să depăşească moştenirea comunist