16 organizatii neguvernamentale au trimis partidelor politice o scrisoare prin care le cer sa semneze un "Pact pentru statul de drept". Documentul prevede ca, inainte sau dupa alegeri, sa nu se schimbe conducerea DNA, a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Agentiei Nationale de Integritate, sa se aprobe bugetul ANI, sa se adopte Codul Penal si Codul de Procedura Penala si sa considere justitia ca fiind de un interes strategic. ONG-urile sustin ca astfel se vor respecta promisiunile facute oficialilor europeni si se va garanta stabilitatea sistemului judiciar si independenta sa fata de sistemul politic.
"Societatea civila cere partidelor politice din Romania sa se angajeze in vederea viitoarelor alegeri la semnarea unui Pact pentru statul de drept. Indiferent de ideologia partidelor, statul de drept este fundamentul natural al ordinii politice europene, iar un partid care, fatis sau ascuns, are ca program subminarea statului de drept este un partid nedemocratic", se precizeaza in documentul despre care se spune ca a fost trimis tuturor sefilor de partide, Guvernului, Comisiei Europene si presei internationale.
Initiatorii Pactului spun ca documentul este urmare a raportului Comisiei Europene, care a criticat lipsa de vointa politica in domeniul anticoruptiei la nivelul Parlamentului si a recomandat in mod expres sprijin pentru DNA, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ANI.
UPDATE: Mentinerea stabilitatii institutionale inseamna si mentinerea lui Morar
Presedintele Grupului de State Impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO), Drago Kos, a declarat pentru NewsIn ca inlocuirea lui Daniel Morar din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie nu se justifica din punct de vedere profesional si va avea ecouri negative la Bruxelles.
Este evident c